Haastattelimme nuorilta tulleiden kysymysten perusteella tiimimme kahta päivystäjää Iinaa ja Pinjaa.

Kuinka pitkään olette tehneet tätä vapaaehtoistyötä?
Iina: Olen ollut tiimissä puolisen vuotta.
Pinja: Noin neljä kuukautta olen päivystäjänä tiimissä ollut.

Mikä sai teidät tulemaan tiimiin?
Iina: Päällimmäisenä auttamisenhalu ja hyvän mielen tuonti. Apua Nuorille-tiimistä on ollut minulle itsellenikin aikaisemmassa elämänvaiheessa apua.
Pinja: Minulla on ollut aina todella vahva halu auttaa muita ihmisiä ja harkitsin jonkun aikaa tiimiin liittymistä. Tiimin toiminta liittyy vahvasti tulevaan ammattiini, sillä opiskelen sosiaali -ja terveysalaa.

Kuinka tiimiin haetaan?
Iina: Ilmoitin halukkuudestani tiimin johdolle ja minulle pidettiin haastattelu. Haastattelussa kerroin itsestäni ja taustoistani. Minun piti myös laajasti kertoa elämäntilanteestani ja haastattelijat myös kartoittivat elämäntilannettani ja voimavarojani erilaisilla kysymyksillä.
Pinja: Laitoin Samulle WhatsApissa viestiä ja sain melko heti haastattelu ajan. Haastattelussa oli Iinan kertomat asiat. Haastattelu oli rento ja siitä tuli rauhallinen ja mukava fiilis. Valinnastani ilmoitettiin minulle myöhemmin. Ei tuntunut sellaiselle perus työhaastattelulle vaan tosi rennolle ja sai olla oma itsensä.

Millainen tiimin porukka on?
Iina: Tosi rento. Kaikille voi tiimissämme kertoa myös omista huolistaan, jos niitä on. Tiimistä olen saanut myös kavereita itselleni. Mielestäni tiimin johto on tosi aktiivinen ja auttavainen, sillä aina jos chatissa tulee vaikeampi asia vastaan saan nopeasti apua siihen.
Pinja: Tiimin porukka on mun mielestä rento ja aina jos tarviin apua jossain niin saan rohkeasti kysyä ”kollegoilta” apua. Kukaan ei tuomitse, kiusaa ja kaikki arvostavat toisia heikkouksineen ja vahvuuksineen.

Kuinka paljon tää kuormittaa teitä?
Iina: Aika vähän. 3 tuntia viikossa päivystämistä ja saan tarvittaessa aina apua tai vapautusta toiminnasta. Tarvittaessa saan myös jutteluapua työnohjauksellisesti ulkopuoliselta taholta.
Pinja: Ei yhtään kuormittavaa. Oon saanut itselleni hyvää oloa ja tekemistä tiimin toiminnasta.

Näettekö koskaan toisianne?
Iina: Nyt korona-aikana meillä ei ole ollut perinteistä koulutusviikonloppua. Olen nähnyt kyllä vapaa-ajalla paria tiimiläistä. Jutellaan jonkun verran videopuhelua tiimiläisten kesken ja aktiivisesti myös puhutaan sosiaalisissa medioissa.
Pinja: En ole nähnyt ketään tiimiläistä vielä. Odotan innolla tulevaa koulutusta, joka on koronatilanteen helpotuttua.

Millaiselle ihmiselle suosittelet tiimin liittymistä?
Iina: Auttavaisille ja niille keillä halua sitoutua toimintaan.
Pinja: Sosiaalisille ja avoimille ihmisille. Niille keillä on auttamisenhalua. Pitää ymmärtää, että on vaitiolovelvollinen eli olla luotettava. Pitää hyväksyä ihmiset sellaisina kun ne on, eikä hyljeksi ketään ihmistä esimeriksi ulkonäön, kielen tai uskonnon takia. On myös henkisesti itse vahva, koska välillä pitää kestää itsekin kuormitusta.